HTML

Anyone4tennis?

Te is teniszbolond vagy? Érdekelnek a hírek, érdekességek egy kicsit más szemszögből? Szeretnéd, ha véleményed bekerülne a teniszközvetítésekbe, vagy a blog tartalmába? Csatlakozz, olvass, szólj hozzá!

Friss topikok

  • Sztrego: Amít Nadalról írsz Csaba, sajnos igaznak tűnik, valóban maga alatt volt a díjátadón. Nem szokott í... (2011.07.22. 17:10) Szilánkok
  • samucsek: @laciii79: Persze, ezzel egyetértek. Olyanok mintha a The Muppet Show-ból jöttek volna :-) (2011.07.06. 13:30) Nem, nem és nem!
  • Keltafan: Hát, nem hinném, hogy olyan marhára unalmas lenne egy 2008-ashoz hasonló Fedal-döntő. Életem legn... (2011.06.29. 04:34) Az a szép zöld gyep
  • darage1: Bocs Csaba, de Gonza '80-as születésű, azaz éppencsak belépett a harmadik ikszbe (már ha jól értel... (2011.06.24. 23:17) Megáll(t) az idő
  • discretio: Aki bölcs, az addig játszik ameddig élvezi a játékot . Függetlenül attól, hogy éppen hányadik a li... (2011.05.16. 16:40) Mikor lesz a most?

Linkblog

2011.03.23. 19:55 Topor

Mi történt majd Miamiban?

Megkezdődtek a Miami Masters küzdelmei, a Digi Sporton azonban csak szombattól adjuk a mérkőzéseket, így talán nem kései az alábbi játékos összefoglaló arról, hogy mi történt majd a jövő hét végéig? Nem őrültem meg, csupán a táblát böngészve eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha ezúttal kicsit másképpen elemeznénk a sorsolást?

Nadalt és Federert ezúttal egy ágra sorsolták, csakúgy, mint Djokovicsot és Murrayt. A helyzetet bonyolította, hogy negyedik kiemeltként Robin Söderling is az alsó ágra, vagyis a frissen koronázott Indian Wells-i király oldalára került. A világelső Nadal ezúttal igen kemény útnak nézett elébe, már a második, számára első fordulóban komoly ellenfelet kapott.

Első forduló

A Masters tornákon gyakori, hogy remek játékosok kerülnek össze már az első körben, pedig itt még a kiemeltek pihennek. Nos, ezúttal sem volt ez másként, lássuk az érdekesebb eredményeket! Kei Nishikori, akit Nadal az egyik, ha nem a legnagyobb tehetségnek tart és azt jósolta, hogy biztosan Top 5 játékos lesz, rettenetes csatában tudta legyőzni a franciák Davis Kupa üdvöskéjét, Jeremy Chardyt. Ivo Karlovic remekelt Indian Wellsben, ezúttal pedig szabadkártyával jutott a főtáblára, melyet 32 ásszal és sima győzelemmel hálált meg a szervezőknek Florian Mayer ellen. Az amerikaiak mindössze 18 éves szupertehetsége, Ryan Harrison folytatta remeklését és az egykori világranglista ötödik Rainer Schüttlert verte meg igen simán. Tovább folytatódott két egykori szupersztár mélyrepülése, sem a lassan visszavonuló James Blake, sem a sérülésből visszatérni képtelen Nikolay Davygenko nem élte túl az első fordulót.

Második kör

A második körben végre pályára léptek a kiemeltek is. Az első helyen rangsorolt Rafael Nadal rettenetesen megszenvedett nyitómérkőzésén a japán tinisztár Kei Nishikori ellen, aki pedig drámai, döntő játszmás mérkőzésen jutott csak túl Jeremy Chardyn az első körben.

Nadalnak minden rutinjára szüksége volt, hiszen a japán nemcsak az első szettet nyerte meg az igencsak rozsdásan kezdő példakép ellen, de azonnal lebrékelte Nadalt a másodikban is. Innen kellett visszakapaszkodnia a világelsőnek, és ha nincs az a vitatott pont a rövidítésben, talán már úton is lenne haza Mallorcára. De az legfontosabb pontot megnyerte, a döntő játszmára pedig kipukkadt Nishikori, melyet már simán húzott be Nadal. Karlovics ezúttal már egy kiemeltet, a spanyol Albert Montanest búcsúztatta két szettben, míg Roger Federer a vártnál is simábban jutott túl a mindig kellemetlen Stepanekkel szemben. Hatalmas csatát hozott az egykori Jugoszláv párharc, a szerb Tipsarevic és a horvát Cilic között, utóbbi csupán a döntő szett rövidítésében tudta legyőzni a rettenetes küzdő Davis Kupa győztest. Montanes után búcsúzott egy másik kiemelt is, Giles Simon egyszerűen nem bírt a hihetetlen fantáziadús és bátor teniszt nyújtó Ryan Harrisonnal. Nem élte túl a második fordulót a 23-ik kiemelt Llodra sem, őt az Indian Wells-i páros győztes Malisse búcsúztatta, de még ennél is nagyobb meglepetés Gasquet kiesése, akit az idén igencsak döcögősen játszó Ljubicic vert két szoros játszmában.  A szintén kiemelt Kohlschreiber veresége már sokkal elfogadhatóbb del Potro ellen, aki még annyira hátul van a világranglistán, hogy értelemszerűen kiemelttel került össze a második körben.

Harmadik forduló

A magasan rangsorolt játékosok mind könnyedén hozták a harmadik fordulót, Nadal, Federer, Djokovic , Söderling is két játszmában jutottak a legjobb 16 közé. Nem járt ilyen jól azonban az Australian Open óta lelki válságba kerülő Andy Murray, igaz, ezen a borításon várható volt, hogy meggyűlik a baja John Isnerrel, ám az, hogy mindhárom játszma rövidítéssel ér véget, nem sokan fogadtak volna. Az már sokkal meglepőbb, sőt, elgondolkodtatóbb, hogy Murray miként bukhatta el a döntő rövidítést ilyen simán, mindössze egy pontot nyerve? Tsonga rettenetesen megszenvedett Dolgopolov ellen, az ifjú ukrán tehetség csak az utolsó negyed órára fáradt el, addig teljesen nyitott volt a mérkőzés. Búcsúzott Berdych is, aki láthatóan elvesztette a fonalat, igaz Gulbis bárkire veszélyes, de azért a hetedik kiemeltnek az ilyen mérkőzéseket hoznia kellene, ha meg akar kapaszkodni a szűk elitben. Nem hozta a várt izgalmakat a Baghdatis – Youzhny mérkőzés, a ciprusi elképesztő formában szinte lelőtte a pályáról a 13-ik kiemelt oroszt. Kiesett Melzer is, őt Cilic gyűrte le három játszmában, továbbjutott viszont Andy Roddick, méghozzá egészen könnyen, a láthatóan elfáradó Ryan Harrison ellen. Búcsúzott a másik tinisztár Raonic, akit a hatodik kiemelt Ferrer futtatott félholtra, és véget ért del Potro amerikai túrája is, miután a forduló mérkőzésén kikapott a rettenetes formába lendülő Söderlingtől.

Negyedik kör

Folytatódott a csillaghullás Miamiban, méghozzá nem akármilyen csillagokkal. Nadal egy ideges mérkőzésen túlélte a Tsonga elleni rangadót, Federer pedig egy nehéz első szett után bedarálta Baghdatist, nem járt ilyen jól azonban Andy Roddick, akit Marin Cilic igazi űrtenisszel búcsúztatott. A hórihorgas horvát 25 ászt ütött és négyszer brékelte le az amerikait, aki szépen lassan leszakadni látszik az élmezőnytől. A nap mérkőzése azonban a Ferrer – Wawrinka találkozó volt, melyen a meglepően simán elbukott első játszma után David Ferrer mérkőzéslabdát hárítva egyenlített a második játszma rövidítését megnyerve. 5:5-ig mindenki hozta az adogatását, ekkor azonban megint megremegett a második számú svájci teniszező, Ferrer pedig simán hozta a szerváját, és ezzel a mérkőzést. Söderling simán takarította el az útból Mardy Fisht, Verdasco pedig háromszor is elvette John Isner adogatását, így elég volt két szett neki a továbbjutáshoz. Djokovic-nak sem okozott gondot Sam Querry, így létrejött a negyeddöntő mezőnye.

Negyeddöntő

Rafael Nadal azzal a Gulbis-szal találkozott, akivel volt már pár nehéz ütközete. Nos a világelső ezúttal semmit sem bízott a véletlenre, láthatóan nagyon felbosszantotta az Indian Wells-i összeomlás a döntőben, szinte levegőt venni sem engedte Gulbis-t, aki a második játszma közepére teljesen feladta a mérkőzést. Roger Federernek sem kellett túlóráznia, az előző körben parádézó Cilic ezúttal csupán kétszer tíz percre tudott ellenállni a sávjcinak, aki teljesen felszabadultan teniszezve akkor brékelt, amikor akart. Könnyedén olvasta a horvát adogatásait és ugyan kétszer is bukta a sajátját, de mindkét alkalommal azonnal vissza is vette azokat. Az alsó ágon Söderling folytatta pusztítást, a mészárszékre ezúttal David Ferrer ült, a svéd győzelme nem meglepetés, az már sokkal inkább, hogy Ferrer mindössze négy játékot tudott nyerni. Murray kiesésével Djokovic számára kötelező feladattá silányult a Verdasco elleni negyeddöntő, és leszámítva az első húsz percet az is lett belőle. Indian Wells újdonsült bajnoka egy nehéz és egy relatíve könnyű szett után jutott az elődöntőbe.

Elődöntő

Pár hónapja még álomdöntő lett volna, most álom-elődöntő lett a Nadal – Federer összecsapásból. Mindenki arra volt kíváncsi, vajon mennyire viselte meg a két ikont a Djokovic elleni vereség két héttel ezelőtt és vajon most egymás ellen mire mennek, melyiküknek lesz nagyobb a motivációja? Aki őrületes, klasszikus csatát várt, csalatkozni kényszerült, ugyanis Federer a legszebb időket idézve játszott és már a meccs elején a gázra lépett. Nullára hozta adogatását és nullára vette el Nadal első szerváját, aki innentől kezdve végig csak kapaszkodott, de ez sem sikerül igazán jól a világelsőnek, hiszen 4:2-nél megint elbukta az adogatását, Federer pedig simán hozta a sajátját. Valamivel komolyabb csatát hozott a második szett, egy-egy szervabrék történt, jöhetett a rövidítés, amiben Nadal, immár második alkalommal, teljesen összeomlott. Roger Federer egy nagyon fontos győzelmet aratott, és jöhetett a döntő Djokvics ellen….

Illetve jöhetett volna. Merthogy Djokvic ellenfele az a Robin Söderling volt, aki szinte átgázolt a teljes mezőnyön. Igazi nehézsúlyú ütközetet hozott a második elődöntő, de igazi csatát nem. Söderling végig irányította a labdameneteket, 4-5 ütés után azonnal támadott és ezt a tempót egyszerűen nem  bírta kezelni Djokovic, akit a szett végére a szervája is cserbenhagyta. 6:4 az elsőben és egy ugyanilyen sima 6:4 a másodikban, Söderling pedig készülhetett a nagy kihívásra, a 2009-es Roland Garros döntőjének megismétlésére, ezúttal kemény borításon.

Döntő

Egy nagyon ideges Söderling és egy nagyon nyugodt Federer kezdte a döntőt Miamiban. Federer simán hozta szerváját, és Söderling hiába ütött két ászt is sajátjában, a végén kettős hibával került brékelőnybe a svájci. Az előny úgy tűnt, kitart, ám megérkezett a lassan szokásossá váló Federer hullámvölgy, 5:4-nél, a szettért adogatva megint elbizonytalanodott és egyetlen első adogatást sem ütött be, Söderling pedig hirtelen életre kelt. A rövidítést egyetlen minibrék döntötte el, Federer a lehető legrosszabbkor ütött kettős hibát, a svéd mészáros pedig két ásszal elvitte a játszmát. A második felvonásban minden ment a maga ritmusában, egészen 5:5-ig, és ekkor valami nagyon furcsa történt. Mintha Federernek elege lett volna a küzdelemből, mintha végigfutott volna az agyában, hogy még egy ugyanilyen rettenetes játszmát már nincs kedve végigszenvedni és kiengedett. Söderling két nyerő fogadással brékelt, majd nullára hozta a szettet és a mérkőzést, megnyerve ezzel élete egyik, ha nem a legfontosabb Masters Tornáját.

9 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://anyone4tennis.blog.hu/api/trackback/id/tr62766022

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tenisz 2011.04.13. 11:36:46

Újra pattog a labda a Monte Carló-i salakon //0&&result[1]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darage1 2011.03.23. 23:28:58

Hm, Csaba, ez most azt jelenti, hogy megosztottad velünk a preferenciáidat? :)

Topor 2011.03.24. 10:49:54

Korántsem.....Ez csak egy játék volt, de reméltem, hogy kicsit felkavarja a vizet :-)

discretio 2011.03.24. 16:26:56

.... "A rövidítést egyetlen minibrék döntötte el, Federer a lehető legrosszabbkor ütött kettős hibát, a svéd mészáros pedig két ásszal elvitte a játszmát....."

Nekem az ez előtti mondatig tetszik, ezt azért majd át kellett írni. :)

discretio 2011.03.24. 16:29:14

A pálya Miamiban milyen , már ami a gyorsaságot illeti ?

Topor 2011.03.24. 17:03:46

Kicsit gyorsabb, mint Indian Wells, de nem nagyon gyors. Olyan, mint az Australian Open.

Dirthy 2011.03.24. 18:38:27

Hmm... érdekes, majd meglátjuk. :)

@discretio: mindkettő Plexipave, de az itteni egy fokkal mindenképp gyorsabb, és ugye szél sincs akkora; viszont még mindig jelentősen elmarad sebességben ez a borítás is a DecoTurf II-től (USO)

Emon 2011.04.03. 12:04:04

Természetesen nem szapulni jöttem ezt a posztot,csakmert nem jött be a tipp,de talán irányadó lehet az a halvány mellényúlás,ami azt mutat(hat)ja meg,hogy idejekorán érdektelenné tegyék és ne várják a következő nagy párosítás Rafa-Nole döntőket!
Pedig a dolgok jelen állása az,hogy a jelenben és a közeli jövőben ez a két játékos alakítja a tenisz nevű sportágat és nem igazán hiszem,hogy felnő hozzájuk bárki a követő mezőnyből!Főleg nem Sőderling,akinek volt egy jó 2009-e,azt jóvan!
Az viszont meglep,hogy vki még most is elhiszi 2011-ben,hogy Federer verheti Rafát...de ez már csak egy kis szurkapiszka...;))

laciii79 2011.04.03. 12:55:22

@Emon: Azért csak figyelj éberen! :-)
süti beállítások módosítása