HTML

Anyone4tennis?

Te is teniszbolond vagy? Érdekelnek a hírek, érdekességek egy kicsit más szemszögből? Szeretnéd, ha véleményed bekerülne a teniszközvetítésekbe, vagy a blog tartalmába? Csatlakozz, olvass, szólj hozzá!

Friss topikok

  • Sztrego: Amít Nadalról írsz Csaba, sajnos igaznak tűnik, valóban maga alatt volt a díjátadón. Nem szokott í... (2011.07.22. 17:10) Szilánkok
  • samucsek: @laciii79: Persze, ezzel egyetértek. Olyanok mintha a The Muppet Show-ból jöttek volna :-) (2011.07.06. 13:30) Nem, nem és nem!
  • Keltafan: Hát, nem hinném, hogy olyan marhára unalmas lenne egy 2008-ashoz hasonló Fedal-döntő. Életem legn... (2011.06.29. 04:34) Az a szép zöld gyep
  • darage1: Bocs Csaba, de Gonza '80-as születésű, azaz éppencsak belépett a harmadik ikszbe (már ha jól értel... (2011.06.24. 23:17) Megáll(t) az idő
  • discretio: Aki bölcs, az addig játszik ameddig élvezi a játékot . Függetlenül attól, hogy éppen hányadik a li... (2011.05.16. 16:40) Mikor lesz a most?

Linkblog

2011.05.01. 11:01 Topor

El Classico 2.0

Madridban párhuzamosan folynak a WTA és az ATP küzdelmek, a hölgyeknél Premier, a férfiaknál pedig Masters névvel illetik az immár megváltozott dátummal, borítással és körülményekkel bíró vegyes tenisztornát. Emlékezhetünk, anno, az év második felében, fedett pályán, kemény borításon rendezték és képzett labdaszedők helyett férfi és női modellek estek-keltek, hogy valamiképpen eljuttassák a sárga filcgolyót a játékosokhoz. Több, de inkább kevesebb sikerrel ugyan, ám poénnak mindenképpen jó volt az ötlet.

Madridban végre nekünk is van szurkolni valónk, ugyanis Szávay Ági nemhogy elindult, de meg is nyerte első mérkőzését és látva a női mezőnyt, bőven van miben reménykednünk, pár kör sokat lendítene éljátékosunk ranglistás pozícióján. Engem azonban ezúttal sokkal jobban foglalkoztat az ATP mezőny, több okból is. Egyrészt a „bujkálásnak” vége, az idén még mindig veretlen Djokovic immár salakon is tengelyt kell akasszon a legjobbakkal, szerintem nem én vagyok az egyedüli, aki lélegzetvisszafojtva várja, hogy megtudja, mit is ér Novák formája a vörös bauxitszármazékon?

Másrészt egy új helyzetet is meg kell szoknunk, immár menetrendszerűen csak a döntőben találkozhat Nadal és Djokovic, és az elmúlt évek spanyol-svájci fináléi után elképzelhető, hogy be kell rendezkedjünk a spanyol-szerb duopol rendszerre. 

Harmadrészt viszont egyáltalán nem biztos, hogy ez így törvényszerű. Van egy olyan érzésem, hogy meglepetésekben lesz részünk – itt Madridban és utána a salakpályás szezon során még több alkalommal, igen, talán a Roland Garroson is! A mezőny hirtelen összezárni látszik, Federer remek formában van, Murray is összekapta magát, Del Potro életveszélyesen közeledik, Ferrer brutális és megtalálni látszik elveszettnek tűnő formáját Davidenko is. Ne feledjük továbbá, hogy itt az ideje, hogy összekapja magát Verdasco is, ennél azért ő sokkal jobb játékos, valamint Söderling is magasabb sebességi fokozatba kapcsolhat.

Nos, ezek függvényében futottam át a madridi sorsolást és teszek kísérletet egy tippelésre.

Első negyed

Sokat élcelődtem azon a múltban, hogy a világelső milyen könnyű sorsolást kapott, ám most azt kell mondjam, ha Nadal veszi az akadályt, akkor az emberfeletti teljesítmény lesz. Első kiemelt szerintem ilyen nehéz utat még nem kapott Masters tornán, hátborzongató nevek tarkítják az utat a fináléig. Nadal már a második körben összefuthat Baghdatis-szal, utána pedig Del Potro következhet és ha innen is tovább megy, ezen az ágon van Roddick, Cilic, Youzhny, Gasquet és nem utolsó sorban Melzer, aki rettenetes ormát mutat salakon. Meglepetést érzek, szerintem Del Potro meglepi Nadalt, és a negyeddöntőben legyőzi Melzert is. Vagy nem, és Nadal megint simán ver mindenkit.

Második negyed

Rogere Federer-t újra a világelső felére sorsolták, ám ahhoz, hogy létrejöhessen az álom-elődöntő (de nehéz ezt megszokni, ugye?), még vár egy-két akadály a tizenhatszoros Grand Slam bajnokra. Jó hír Federer számára, hogy az ijesztő nevek mögött nem feltétlenül van remek forma, de azért Verdasco, Almagro és Söderling okozhatnak gondot neki. Igaz, utóbbi kettő már a harmadik fordulóban találkozik. Nálam Federer nagyon megszenved Raonic-csal a másodikban, utána viszont simán veri Verdasco-t, majd a negyeddöntőben Almagro-t is.

Harmadik negyed

Ijesztő nevek, annál kevésbé ijesztő formában lévő mögöttes tartalom jellemzik ezt az ágat. Andy Murray-nek ezt csukott szemmel is hoznia kellene….. De! Az út, számára első állomása egyben a legnehezebb is, a taposóakna neve Gilles Simon a második fordulóban. Ha rajta túljut, nemigen tudom elkézelni, hogy bárki legyőzze skótot. A másik magasan rangsorolt játékos Berdych-et szerintem már a második körben búcsúztatja Davidenko, Murray pedig az orosz „testén keresztül” jut be az elődöntőbe. Ja, ott van Monfils is, de ki merne akár tíz Forintot is tenni a bohócra?

Negyedik negyed

Az előbb taposóaknát emlegettem, nos, Djokovic számára itt a nagy megmérettetés, és még csak fémdetektorra sincsen szüksége, ha látni szeretné a megsemmisítendő objektumot maga előtt. David Ferrer vár rá a nyolc között és csuda lenne, ha nem ők ketten meccselnék le az elődöntőt érő derbit. Igen, tudom, ott van Wawrinka is, meg Ferrero, de kérem, ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a két csúcsformában lévő játékost ezen az ágon bárki megállíthatja? A tippem Ferrer három brutális játszmában.

 

Az elődöntőben Del Potro három kegyetlen szettben legyőzi Federert, míg Ferrer kettőben Murray-t,  a fináléban pedig Ferrer végre megszerzi első salakos Maters győzelmét. Vagy pedig az történik, ami évek óta folyamatosan: Nadal jobb-rosszabb játékkal bedarálja a mezőnyt és a döntőben megint azzal találkozik, akivel az utóbbi időben rendszerint. És akkor berendezkedhetünk az új, második generációs El Classico-ra.

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://anyone4tennis.blog.hu/api/trackback/id/tr892868707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

discretio 2011.05.05. 06:40:36

Szerintem Nole kitűnő formában van továbbra is. Delpotól én győzelmet várok, nadal nincs a tavalyi formájában. Ha gyors lesz a meccs, fizikailag bírni fogja Potito , fejben meg nagyon jó, szerintem.

laciii79 2011.05.05. 21:01:43

@discretio: Kár azért a fránya csípősérülésért..., egyébként ugyanazt gondoltam, mint Te. Delpo fejben nagyon erős, erősebb, mint bárki, akivel Nadal idén játszott salakon. És hát ugye az argentin "csak" a nyakából üti a fonákjára felpörgetett labdákat nem a feje fölül. :D
Mindegy, erről ennyit, remélem, nem komoly a sérülés.
Holnap Fed - Soderling, jó ki csemege. És megelőlegezek egy Djoko - Ferrer-t...az sem lesz akármi, ha lesz.

discretio 2011.05.06. 22:08:30

@laciii79: Remélem, hogy Delpo esetében azért a taktika nagyobb szerepet játszik, mint a komoly sérülés...
Még megy a Djokovics-Ferrer meccs, de Djokot elnézve nadal jobban tenné, ha hoplnap kikapna Rogertől, mert Djoko szerintem megint elkeni.

laciii79 2011.05.08. 10:23:42

Fed-fanként jobb' szerettem volna Federer - Djoko döntőt, de ha már így alakult, kétségtelen, hogy ennek így hatalmas pikantériája van. Ha most megint Djoko nyer ezen a borításon, akkor komoly kérdéssé válik, hogy ki is a vezérhím... Ha Rafa nyer, az kissé helyreteheti az önbizalmát, és presztízsét, mégis úgy gondolom, hogy annak kevesebb jelentősége lenne.
Rafának van több vesztenivalója!

discretio 2011.05.09. 08:12:38

Hát akkor eldőlt, hogy ki az alfahím.

Ha Belucci , Ferrer vagy Rog nagyon odateszi magát Rómában ,van esélyük rafito ellen, gpndolom az önbizalma nincs az egekben a spanyolnak.

Nadallal kapcsolatban az egyik blogon írta v.ki. az alábbiakat.

"2010-ben 9-szer volt döntőben
2009-ben 8-szor
2008-ban 10-szer
Összesen egész évben. "

Szerintem ez érdekes, a teniszt nézők szerintem sokkal többet mondanának. Rafa játékstílusa, agressziója és a sajtója meg az, hogy Federer mumusa alfahímmé tette őt . De hogy ő korszakos teniszező, azt mindig is vitattam.

laciii79 2011.05.09. 20:47:27

@discretio: Félig-meddig vitatkoznék.

Szerintem ő mégiscsak egy korszakos teniszező. De nem azért, mert ő lenne kora (egyik) legjobb teniszezője a szó szoros értelmében.

Teniszezni szerintem jó néhányan tudnak/tudtak jobban, mint ő - akár salakon is: Gustavo Kuerten, de ő az, aki a legmagasabb fokon ötvözi a tenisztudást, a fizikális erőnlétet és a mentális erőt. Ilyen értelemben korszakos ő - szerintem.

Teniszezni-tudásban mindenképp előtte van Federer, Safin, Del Potro, Agassi, Kuerten, Murray...
Most viszont akad valaki, aki mentálisan is komoly kihívás elé állítja. Ő Djokovic. Igaz, nem ő volt az első ilyen, hanem Delpo, de őt egyelőre a sérülés megakadályozta abban, hogy igazán nagy formátumú játékos legyen. Szóval, nem tudom, hogy Nadal valóban korszakos-e. De talán nem is most kell még eldönteni.

discretio 2011.05.11. 09:33:13

@laciii79: Igen , ebben az értelemben lehet nadalt olyan valakinek nevezni, aki mást hozott a teniszbe. Én azért ózkodom őt korszakosnak nevezni, mert úgy értékelem, hogy általa bár atlétikusabb, ugyanakkor valahogy "primitívebb " is lett a játék. Talán azzal tudnám érzékeltetni, hogy a három döntő, amit elvesztett Djoko ellen nagyon harcos volt, nagy fizikai teljesítmény amit cssináltak, de a játék lényegében unalmas, taktikai elemeket nélkülöző volt. Űzték egymást, mint két pankrátor, aki tovább bírta, nyert. ( vagy jobb red bullja van :) )

laciii79 2011.05.11. 12:22:19

@discretio: Stimmt, én is így gondolom.
Most Madridban is püfölték egymás fonákját, megpróbálták kikezdeni, ennyi volt a taktika. Emiatt pl. Djokonak jóval több egyenest kellett ütnie fonákkal, mint szeretett volna, mivel ő is fonák oldalon akarta tartani Nadalt.
Én is úgy gondolom, hogy hiányzik Rafából a varázslat, és úgy gondolom, hogy a hatékonyság és az eredményesség oltárán Djoko is beáldozza a varázslást, ha írhatom így.
Hiába, a legnagyobb ilyen téren mégiscsak Federer, akárki akármit mond. :-)
süti beállítások módosítása