HTML

Anyone4tennis?

Te is teniszbolond vagy? Érdekelnek a hírek, érdekességek egy kicsit más szemszögből? Szeretnéd, ha véleményed bekerülne a teniszközvetítésekbe, vagy a blog tartalmába? Csatlakozz, olvass, szólj hozzá!

Friss topikok

  • Sztrego: Amít Nadalról írsz Csaba, sajnos igaznak tűnik, valóban maga alatt volt a díjátadón. Nem szokott í... (2011.07.22. 17:10) Szilánkok
  • samucsek: @laciii79: Persze, ezzel egyetértek. Olyanok mintha a The Muppet Show-ból jöttek volna :-) (2011.07.06. 13:30) Nem, nem és nem!
  • Keltafan: Hát, nem hinném, hogy olyan marhára unalmas lenne egy 2008-ashoz hasonló Fedal-döntő. Életem legn... (2011.06.29. 04:34) Az a szép zöld gyep
  • darage1: Bocs Csaba, de Gonza '80-as születésű, azaz éppencsak belépett a harmadik ikszbe (már ha jól értel... (2011.06.24. 23:17) Megáll(t) az idő
  • discretio: Aki bölcs, az addig játszik ameddig élvezi a játékot . Függetlenül attól, hogy éppen hányadik a li... (2011.05.16. 16:40) Mikor lesz a most?

Linkblog

2011.06.14. 22:17 Topor

Az a szép zöld gyep

Végre elmúltak a Roland Garros által okozott gyötrelmek és szépen lassan kiheverem a csalódást, amit a torna (ismét) okozott. És hangsúlyozom, nem fáj Nadal győzelme. Nem fáj Djokovics veresége az elődöntőben. Nem fáj, hogy Federer végül, és tényleg végül újra elbukott a döntőben, stílszerűen Rafa ellen. És nem fáj (legkevésbé sem), hogy Murray megint kevésnek bizonyult. Ha valami fáj, az a totális kiszámíthatóság, ahogyan ez a szebb napokat látott Grand Slam torna megint lezajlott. Fél percig nem tudtam izgulni, és ez mocskosul hiányzik.

De most, hamarosan, úgy érzem, lesz min izgulni. Valami komoly dolog fog történni Wimbledonban, drámát, katarzist és revelációt érzek, olyasmit, ami felülírja csalódottságomat. Mert jön a torna, ahol bármi megtörténhet. Ahol a toronymagas esélyes elszállhat az első fordulóban, ahol az, akinek tizenöt évig nem sikerült, akkor, amikor már senki sem számít rá, mégis sikerül, ahol az egyik félisten átadja a stafétát a másiknak. Ahol történelmet írnak.

Jön Wimbledon és annak ellenére, hogy nem ismerjük a sorsolást, most számba veszem az esélyeket, legalábbis, ahogyan én látom. Kezdjük azzal, ki nem fog nyerni? Nem fog nyerni Andy Roddick, mert túl sokszor nyerhetett volna már. Pedig kijárt volna neki, de azt, hogy ’volna’, nem illendő a sporttal bármilyen kapcsolatban felemlegetni. Roddick játéka mér nem az, ami volt és hiába hisz benn a mai napig (vajon vaóban hisz?), még egy olyan csoda, ami Goran Ivaniseviccsel történt, nemigen történik ismét.  De egy nagy meccs benne van, egy olyan, ami felforgathatja a táblát, erre bátran fogadnék.

Nem fog nyerni Nadal sem, mert nem nyerhet. Nem nyerhet meg mindig mindent pusztán akarattal. A Roland Garrost erősen közepes játékkal megtartotta, de ide több kell. A teher hatalmas Rafán, és nem úgy néz ki, mintha ugyanolyan formában lenne, mint volt az elmúlt évben. Ugyanaz igaz rá is, mint Murray-re, valószínűleg két, esetleg három nagyon komoly játékost kellene legyőznie egymás után, és egyszerűen nem érzem, hogy benne lenne ez a teljesítmény.

Nem fog nyerni Tsonga, Berdych, Söderling és a többi, második vonalas játékos sem, mert most sokkal nagyobb a tét. Most történelmet írunk és ilyenkor nem illik beleszólni a nagyok dolgába, maximum asszisztálni hozzá, udvariasan eltakarítani egy-két nagy nevet és utána hagyni játszani a nagyfiúkat.

Hogy Djokovics nyerhet-e? Nyerhet, de szerintem nem fog. Átlépte a Rubicont, mindenki tudja, mit tud, ám erősen kérdéses, miként dolgozta fel a ’kötelező’ vereséget. Az a szinte karmikus beletörődés, ahogyan megadta magát a várva-várt, mégis rettegve félt kudarcnak Federer ellen számomra azt mutatta, hogy még nem érett meg az uralkodásra. Elődöntő? Simán benne van a pakliban, mint ahogyan egy rossz sorsolással a korai búcsú is.

De akkor ki fog itt nyerni? Szűkül a kör, Kedves Olvasóm, nem árulok zsákbamacskát, két embert tartok esélyesnek erre idén. Aki ismer, tudja, mit gondolok Andy Murray-ről, most mégis úgy érzem, éppen ez a helyzet kedvezhet neki. Már nemigen számol vele senki komolyan. Túl sok ilyen játékost láttunk az elmúlt évtizedekben (Henman, Haas, Rios, soroljam?), akik a célegyenesben rendre elbuktak az utolsó gáton. Andy Murray legnagyobb ellensége a teher, amit önnön irtózatos tehetsége tesz rá, nem is beszélve a kudarctól való rettegéséről. A negatív energiák azonban fel-felszabadulnak néha és mikor, ha nem most? Mikor, ha nem akkor, amikor három másik játékosra szegeződik minden figyelem? Igenis lehet alapvonalról Wimbledont nyerni, sikerült Connorsnak, Borgnak, Hewittnak, Nadalnak is. Gyáván azonban nem lehet, ez az egyetlen akadály, ami Murray előtt áll.

Meg esetleg Roger Federer. A korosodó oroszlán, akitől ugyan elvették a falka vezetését, de ő még láthatóan nem szeretne az árnyékban heverészve várni egy kis leeső morzsára. Aki már pontosan tudja, mikor kell robbantani. Vagy (újra) történelmet írni. Roland Garros egyvalamit bebizonyított a számomra. Federer ellen senki nem engedhet meg egy rossz napot, még Djokovics sem. Federer egyetlen esetben kaphat ki a döntőben, ha Nadal ellen kell játszania. De ez nem fog megtörténni. Ha pedig igen, akkor majd írok egy újabb cikket arról, milyen unalmas volt ez az idei Wimbledon. De addig is, a tippem Murray vagy Federer. Hiszen papíron mindkettő meglepetés. Vagy mégsem?

17 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://anyone4tennis.blog.hu/api/trackback/id/tr972984642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs.E 2011.06.14. 22:41:58

Federer - Murray egyik sem lenne meglepetés, de Murrayt a fűbe döngöli a teher és az elvárás. Szóval marad Roger. A cikk minden szavával egyetértek.

laciii79 2011.06.14. 23:50:53

Jó kis írás, tetszik!
Jómagam is nagy esélylatolgató vagyok, ám pártatlan ritkán tudok maradni. Persze nekem nem is kell.
Én Federerre tippelek, mert Párizsban újra megmutatta. Megverte azt az embert, akit az idén még senki, és tette mindezt zseniális játékkal, és nagy küzdéssel, nem ám úgy, hogy az ellenfél tálcán nyújtotta a győzelmet neki.
Az, hogy kikapott Nadaltól a döntőben egy tulajdonképpen szoros meccsen - mert azt hiszem, itt volt a svájcinak a legnagyobb esélye a győzelemre az eddigi RG döntőiken - az csak még éhesebbé tette Federert. Wimbledonban fog igazán harapni!
Persze nyerhetett volna, beremegett, és erősen bejátszott a Nadal faktor, mégis, ha esetleg egymás ellen játsszák a döntőt, én akkor is Rogerre tennék, és ezt most tényleg nem csak a szívem mondatja velem. :-)
A sors fintora, hogy akár már az elődöntőben találkozhatnak.
Djokovic nekem sötét ló füvön, persze nyilván most már minden borításon számolni kell vele, és kérdés, hogy az a vereség, ami végül is Párizsban bekövetkezett, hogyan hat majd rá.
Murray? Nos, Murray az esetleges döntőig szerintem fergeteges lesz, főleg, ha a Roddick elleni Queen's-i meccséből indulunk ki, és Isten óvjon mindenkit, aki a fináléig az útjába kerül. De, én úgy érzem, hogy a döntőben már nem fogja tudni függetleníteni magát az elvárásoktól, a nyomástól, és a GS döntős emlékeitől, de ki tudja, egyszer talán átszakad nála is a gát...

Kissnorbert 2011.06.15. 19:00:56

En is teljesen egyet ertek a cikkel es a tovabbi hozzsaszolasokkal,szerintem is Federer fog nyerni es nem csak azert mondom mert vele tartok.Szerintem Nadal tulsagosan dominalni akar,olyan mint egy feltekeny kisgyerek,aki nem akarja masnak adni amirol ugy tartja hogy az ove,holott az a dolog nem is az ove,hiszen Nadalt sosem fogjak egy lapon emlegetni Federerrrel a tortenelemkonyvek

zsó22 2011.06.15. 19:15:54

Teljesen egyet értek a cikk írójával! Nadal valóban eléggé közepes teljesítménnyel nyerte meg a Garrost, nem hiszem, hogy Wimbiben ez elég lesz! Roger pedig ismét bebizonyította, hogy soha nem szabad őt leírni! Az a játék Djokó ellen valami elképesztő volt! Hihetetlenül koncentrált volt, ha ezt átmenti a fűre meg van a 17. GS!
Hajrá Roger!

discretio 2011.06.17. 18:03:14

"Nem fog nyerni Nadal sem, mert nem nyerhet. Nem nyerhet meg mindig mindent pusztán akarattal. A Roland Garrost erősen közepes játékkal megtartotta... "

Hát nem tudom, én is ezt hittem az RG-ig. Tényleg egyszerűen elképzelhetetlnnek ( na jó, kis valószínűségűnek ) tartottam, hogy Roger elszúrja a meccsét egy közepes Rafa ellen, aztán mi lett.
Gondoljunk a Wiliamsekre. Seréna nem kevés túlsúllyal, meccshiányosan, kissé lomha mozgással , egy év kihagyás után majdnem túljutott Zvoneareván. Nem teniszezett jól, de nagyon akart nyerni. Szerintem a spanyol is ilyen. Remélem, hogy nem lesz igazam...

becefix 2011.06.17. 20:02:51

Sziasztok!
Óriási Roger drukkerként mondom, hogy elsősorban NYERNI kell tudni, amit Federer tud mindenki ellen - Rafa kivételével. És ez baj.
Azzal a tenisszel, amit az RG-n bemutatott - főképp Djoko ellen - simán hozni kellett volna a döntőt! De nem és nem. Wimbledon lehet, hogy más lesz...Nem tudom. Félek, hogy a hispán megint NEM JÁTÉKban győzi Őt le

becefix 2011.06.17. 20:06:21

És még valami.
Csaba írásait nagyon kedvelem. Érti és érzi a teniszt, kiérezhető a szövegből a szép játék iránti szeretete. Ebben a felvezető cikkben is tökéletesen érvel, logikus az okfejtése, még Roger Federer saját maga által felépített mumusával is számol. Sajnos igaza van..

discretio 2011.06.17. 21:04:50

@becefix: Szerintem is jól Ír a blogger. nem sűrűn, de velősen. Jó olvasni.

Egyet értek avval is, hogy Fed a spanyol ellen nem és nem tud nerni. Annyi ki-ki meccsük volt és szinte mindet Nadal nyerte. Ezt én egyszerűen nem értem, úgy szeretném tudni, hogy mi ehet az oka, de biztos hogy nincs egyszerű magyarázat.

Én azt hittem, hogy Annacone fel tudja szabadítani Rogert az önmaga által felépíett mumus nyomása alól, de most már egyre kevésbé remélem.

laciii79 2011.06.17. 21:18:19

@discretio: Először Serena.
Számomra is döbbenetes, hogy azok ellenére, amiket leírtál, hozzátéve még azt, hogy átesett egy laza kis tüdőembólián nem is oly rég, szóval mindezek ellenére kis híján legyőzte a világranglista harmadikját....
Hatalmas versenyző, és szándékosan írom most azt, hogy versenyző, persze nyilván nagy teniszező is, ezt nem lehet vitatni, de ha nem magasodna ennyire a mezőny fölé versenyzői, mentális adottságok tekintetében, akkor szerintem nyert volna 3-4 (ami persze nem lebecsülendő) GS-t és kész.
Ráadásul a jelenlegi női mezőnyből hiányoznak a nagy bajnokok, a győzelemre születettek, akikben együtt van a tenisztudásban megnyilvánuló tehetség és a mentális erő. Talán Sharapova és Clijsters ilyenek, de egyik most sérült, a másik meg most próbál magára találni (illetve egy jó salakszezont maga mögött tudhat azért).
Szóval, ne legyünk meglepve, ha valamelyik (inkább Serena) Williams megnyeri Wimbledont.....

becefix 2011.06.17. 21:24:07

Kedves fórumozók és Csaba!
Nehezen leplezhető, előre megfontolt szándékkal elkövetett aljasság okán reklámoznám, apró pici Federer-fanos blogomat, ha tetszik cuppanjatok rá! Várom az építő-leépítő kritikáitokat! :-)
www.vilagnezet.bplaced.net/
Üdv:becefix

laciii79 2011.06.17. 21:30:13

@discretio: Ami Rogert illeti, azt azért ne felejtsük el, hogy a svájci jóval komfortosabban érzi magát Wimbedonban, mint a RG-on, úgy általában is, de egy esetleges Nadal elleni döntőben is.
Tudom, veszített ellene Londonban is már, de szerintem ez most egy másik Roger, és egy másik Rafa.
Fedrer-en jóval kevesebb teher van most, ugyanakkor rettenetesen motivált már egy GS győzelemre, pláne Wimbledonban.
Rafán jóval több a nyomás, most világelső (még), címvédő, talán már nem annyira motivált, nincs kirobbanó formában (ami persze változhat), de ha van egy olyan Roger, aki úgy adogat, mint Párizsban, és olyan jól mozog, és jön előre, és még a fonákja is elég jól működik, az a Rafa-faktor ellenére győzni tud! :-)
Már ha ők játszák a döntőt persze. :-) Rajtuk kívül még ketten szólhatnak bele szerintem. Az újdonsült tornagyőztes Murray, aki, mint már írtam, szerintem a döntőig nagyon jól nyomja majd, szóval pl. megverheti Nadalt is az elődöntőben, ez nem salak. De a döntőben csak előjönnek majd az elvárások, és az döntős emlékek, szóval a győzelmére azért nem tennék nagy pénzt.
Djokovic - aki Federer ágán van - vagy inkább a svájci van az övén :-) nagy kérdés lesz nekem füvön, de szerintem Roger megveri őt ezen a borításon tán még simábban, mint salakon.
Szóval, ha jósolni kellene, látva a draw-t, én Federer - Murray döntőt jósolok, a svájci győzelmével persze. :-) GO FED!

laciii79 2011.06.17. 21:44:21

@becefix: Nekem tetszik a ma íródott posztod.
Azzal egészíteném ki, hogy ha Nadal nem lenne balkezes (már legalábbis, ami a teniszt illeti), akkor azok az amúgy tényleg veszedelmes tenyeres kereszt pörgetések Federer (és a többi jobbkezes) tenyeresére hullanának, és így már nem lenne olyan veszélyes az egész történet.
Szerintem ez is kulcs abban, hogy Nadal ott tart, ahol, és nem mondjuk "csak" 2-3 RG győzelemnél, a másik persze a mentális erő, a hit, nem is annyira az agresszivitás, ahogy írod, inkább tényleg a hit a végsőkig, az iszonyatos koncentráció, a rengeteg elvégzett munka...ezek miatt tisztelem, becsülöm és még tán kedvelem is Nadalt, de igazán szeretni a játékáért nem tudom én sem.
Még egy megjegyzés a formai dolgokkal kapcsolatban: nekem jobban tetszene a fejlécben használt kék (ha nem is pont olyan kék) használata az írásoknál is. Persze, értem én, hogy el kell üssön, és ki kell emelkedjen a fejléc..., no mindegy, ennél nagyobb baj sose legyen, és ez csak az én véleményem.
Megyek inkább olvasom a régi írásaidat is, ahelyett, hogy itt okoskodok.

becefix 2011.06.17. 22:38:45

@laciii79:

Köszi az észrevételeket,jogosak.
Valóban a hit és a balkezesség - meg az ellenfél félelme- a sikereinek kulcsa.
Remélem az általad prognosztizált végkifejlet következik! :-)
A próféta szakálla szóljon Belőled! XD

darage1 2011.06.24. 23:25:26

@Kissnorbert: Jesszusom, ezmiez?
Szerintem Nadal csak nyerni akar, pont úgy, mint minden más becsületes profi játékos. (Kötve hiszem, hogy Fed domináns évei is így kiverték volna nálad a biztosítékot, pedig az szvsz még unalmas is volt.)
Amúgy meg szerintem pont, hogy egy lapon fogják emlegetni a történelemkönyvek Nadalt és Federert. Vagy te még nem hallottál a "Great Rivalry"-ról. :)

s4tch 2011.06.26. 15:08:28

Az aztán tényleg nagy meglepetés lenne, ha Federer nyerne. :) Nyert már hatszor, abszolút benne van a hetedik, semmi kiszámíthatatlan nem lenne abban, ha az alsó ágról ő jutna a döntőbe. Sőt, még izgalmasnak sem mondanék egy Federer részvételével vívott döntőt. Csabi, ennél nagyobb durranást kívánj, ha szabad kérni. :)

Murray ideggyenge, ezen kívül a hazai pálya terhe agyonnyomja, ő szerintem esélytelen a végső győzelemre.

precision 2011.06.27. 19:28:23

nem értem,miért lene unalmas,ha Nadal nyerne?
Amikor Federer nyert mindent,az nem volt unalmas?
mocskosul elfogult az író,ez tény...

Keltafan 2011.06.29. 04:34:56

Hát, nem hinném, hogy olyan marhára unalmas lenne egy 2008-ashoz hasonló Fedal-döntő.

Életem legnagyobb sportélménye volt...

Az egész koreográfia. Az esőszünetek, a sötétben átadott kupa, az "edzői szektor" és a royal box között járkáló Nadal, és a revansvételt bejelentő Federer.
süti beállítások módosítása