HTML

Anyone4tennis?

Te is teniszbolond vagy? Érdekelnek a hírek, érdekességek egy kicsit más szemszögből? Szeretnéd, ha véleményed bekerülne a teniszközvetítésekbe, vagy a blog tartalmába? Csatlakozz, olvass, szólj hozzá!

Friss topikok

  • Sztrego: Amít Nadalról írsz Csaba, sajnos igaznak tűnik, valóban maga alatt volt a díjátadón. Nem szokott í... (2011.07.22. 17:10) Szilánkok
  • samucsek: @laciii79: Persze, ezzel egyetértek. Olyanok mintha a The Muppet Show-ból jöttek volna :-) (2011.07.06. 13:30) Nem, nem és nem!
  • Keltafan: Hát, nem hinném, hogy olyan marhára unalmas lenne egy 2008-ashoz hasonló Fedal-döntő. Életem legn... (2011.06.29. 04:34) Az a szép zöld gyep
  • darage1: Bocs Csaba, de Gonza '80-as születésű, azaz éppencsak belépett a harmadik ikszbe (már ha jól értel... (2011.06.24. 23:17) Megáll(t) az idő
  • discretio: Aki bölcs, az addig játszik ameddig élvezi a játékot . Függetlenül attól, hogy éppen hányadik a li... (2011.05.16. 16:40) Mikor lesz a most?

Linkblog

2011.03.20. 15:26 Topor

Ki nyer ma - avagy 3 a lehetséges tucatnyi forgatókönyv közül

Egy jövőbeni teniszőrült blog első bejegyzéseként talán furcsa egy konkrét mérkőzésről írni, de én már csak ilyen vagyok, bele a közepébe! Szóval úgy alakult, hogy a mai döntőt Indian Wellsből a stúdióból kísérhetem figyelemmel, ahol bizonyosan megkérdezik tőlem és Hornok Miklóstól is, hogy mit várunk a mai döntőtől? ÉS majd lesz egy percünk, hogy összefoglaljuk, így egészen biztosan azokat a gondolatokat felejtem majd ki belőle, amelyeket a leginkább szerettem volna megosztani a Kedves Nézőkkel.

Nadal - Djokovics....ízlelgetem az elkövetkező évek egyik leggyakrabban elhangzó párosítását. Nadal - Djokovics. Valóban ez a közeljövő? Vajon valóban új frontot nyitott a végre-valahára megkomolyodni látszó szerb fiú. A Kisöreg, ahogyan klubjában anno hívták a 9 éves Novakot, vajon tényleg felnőtt a feladathoz?

Bizonyos értelemben igen, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy Murray-t és mára Federer-t is megelőzte. És nem a világranglistáról beszélek, cseppet sem. Játékban, a pályára "kitett" produktumban, koncentrációban, akaratban, hitben és önbizalomban előzött jobbról, a leállósávban, miközben mindenki a Federer - Nadal (vagy Nadal - Federer?) rivalizálásra figyelt.

A neheze azonban most jön. Federert ugyanis már egyáltalán nem fogja megviselni néhány vereség itt-ott, láthatóan saját világában ő már tökéletes lelki harmóniában elvan, az út a halhatatlanságba a vége felé jár, minden új lépés már csak hab a tortán.

A neheze Nadal, aki pályája csúcsára ért és most, egy teniszező karrierjének legjobb, legdominánsabb periódusában szeretne is ott maradni egy darabig. Most dől el, hol jár Djokovics a Nagy Bajnokká válás rögös útján, ezt ugyanis az fogja eldönteni, mire megy az uralkodó ellen? Éppen ezért szerintem ez a mérkőzés sokkal inkább spirituális jellegű, mintsem technikai. Utóbbit könnyedén lemodellezhetjük, van három alap forgatókönyv rá:

1) Nadal már a del Potro elleni elődöntőben próbálgatta, amit Djokovics ellen a döntőben játszania kell. Tőle szokatlanul agresszíven és élesen játszott, támadott és nemigen adott magának időt arra, hogy belerázódjon a tempóba, felvegye a játék ritmusát. Sőt, szinte kényszeresen igyekezett maga diktálni, nemcsak a játékot, hanem az azt körülölelő teret is. Már azelőtt a pályára rohant, hogy a vezetőbíró szólította volna őket, és láthatóan figyelt arra is, hogy del Portonak kelljen igazodnia hozzá. Tehát az első forgatókönyv szerint Nadal a mérkőzés elejét megnyomva elveszi Djokovics kedvét, hitét és mint igazi alfahím, virtuálisan megjelöli a területet, amely csakis az övé.

2) Jóllehet mindketten hajlamosak idegesen nekiállni a fontos mérkőzéseknek, nem kizárt, hogy Djonokvics megpróbálja ráerőltetni akaratát Nadalra, szokásával ellentétesen már a kezdetektől agresszíven fog játszani és törekszik arra, hogy elbizonytalanítsa a világelsőt. Emlékezhetünk, Nadalt vagy gyorsan verik meg, vagy sehogy. Ha szettelőnybe tud kerülni, Djokovicsnak már csak a szintén szokásos hullámvölgyét kell valahogy túlélnie (Federer ellen ez sikerült egy szett árán), és akkor két szettben legyőzheti Nadalt.

3) Djokovics jól kezd, behúzza az első játszmát, de Nadalról mindenki tudja, hogy szettről-szettre, pontról-pontra jobb és jobb teljesítményre képes. Így az a forgatókönyv is elképzelhető, hogy ugyan a mérkőzés elejét Novak pontos, lapos, gyors keresztjátékkal kezdi, melyből meghúzza a rettegett egyeneseket, jól és koncentráltan adogat, ám Nadal fokozatosan átveszi az irányítást és három játszmában felőrli Djokovics ellenállását. A múlt alapján ez a legvalószínűbb....DE!

Meggyőződésem, hogy ez a mérkőzés lélekben dől el. Nem fejben, lélekben! Kérdés, ki mit hoz a pályára magával? Nadal a legyőzhetetlenség, a domináns alfahím imázsát, vagy pedig Djokovics a legjobb formában teniszező kihívóét? Ne feledjük, Nadal számára megkezdődött egy új fejezet - üldözőből üldözött lett, mostantól neki kell védenie magát, eredményeit, címeit. De azt is tudjuk, és még fontosabb, hogy minden ellenfele tudja róla, hogy Nadalnál mindig van még tartalék és mindig képes emelni a nívón.

Szerintem azon múlik a mai mérkőzés, hogy melyikük éli meg hitelesebben "szerepét", ki hiszi el jobban magáról azt, amire hivatottnak tartja őket az a sok millió ember, aki lélegzetvisszafojtva várja, mit hoz a mai nap, mert ez meghatározhatja a jövőt is.

19 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://anyone4tennis.blog.hu/api/trackback/id/tr922755996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csjuli 2011.03.20. 18:40:40

Nagyon tetszett a bejegyzésed!
Nole ihletett állapotban van, meglátjuk hogy tudja ezt hosszútávon kezelni.
Rafának elkezdődött a maratoni nyerési kényszer, amit ő egyszerűen azzal intéz el, hogy fejesztenie kell a játékát, igyekszik a legjobbját nyújtani, aztán meglátjuk mi fog történni.
A mai meccstől nem biztos hogy okosabbak leszünk a jövőt illetően.
Egy cím eldől és a karaván halad ...

Mrs Columbo 2011.03.20. 19:14:03

Tetszett a bejegyzés, sajnos nincs digim, de rólad sokan pozitívan nyilatkoztak, kár, hogy nem hallom a közvetítést.
A mai meccs sztem Rafának lélektanilag könnyebb lesz, mert bírja Djokert. Én ebben Rafát egyértelműen jobbnak tartom, Djoko ráadásul kimutatja az elsimerést, mint pl. a 2009-es római meccsükön vagy a madridi után, amikor azt mondta, mit csináljak még, két ütővel kéne játszanom???

Ha a következő egy-két év a kettejük rivalry-járól fog szólni, az nem csak baráti és tiszteletteljes, hanem vicces is lesz :)

Mrs Columbo 2011.03.20. 19:14:42

Mármint könnyebb lesz, mint a tegnapi....

vivaeltenis 2011.03.20. 19:56:43

Kedves Csaba!
Nagyon örülök, hogy visszatértél a teniszrajongókhoz! Amióta nem voltál, nem nagyon néztem magyar közvetítéseket, inkább a neten, mert nehezen viselek el más kommentátorokat. Aki ilyen teniszkocka, mint mi sokan, nem bírja a tájékozatlanságot. So welcome back. Még az is lehet, hogy nézni fogjuk a digit?!
A meccsel kapcsolatban: jó lesz!

laciii79 2011.03.20. 21:12:05

Tetszik a bejegyzés, nagyjából egyet is értek a leírtakkal.
A jövő nagy döntői, nagy párosítási közül én azért nem hagynám ki Federert, de hogy valóban a távolabbi jövőről beszéljünk, Del Potro-t mindenképp bevenném a csapatba, persze tudom, ez az írás nem az argentinről szól...
Véleményem szerint egyébként Nadal lényegesen nehezebben fogja viselni az üldözött szerepét, mint az üldözőjét, de majd meglátjuk.
Ami a mai meccset illeti, Djoker tegnapi melldöngetése sok mindent sugall.... Szerintem lenyomja Nadalt ma.
És még valami. Örülök, hogy az ezres tornák átkerültek a Sport TV-ről hozzátok, a kommentálás színvonala itt olyan magasságokban van, ahol annak lennie kell. Eriknél is, nálad pedig különösen! Kb. az a hozzáértés, rajongás, tájékozottság jön át, mint egy másik, csillagokkal jelölt csatornáról egy bizonyos Szabó Gábortól. :-)
Gratulálok! További jó munkát!

discretio 2011.03.21. 09:49:08

Mint szintén teniszfüggő, agyon örülök a blognak. remélem nem unsz rá hamar :)
Ha még az év vége felé is hasonló módon játszik Nole ( nem arra gondolok, hogy mindig nyer ) akkor valószínűleg Rafa soha nem lesz igazi egyeduralkodó .

fedforever 2011.03.21. 10:32:13

Csak a lényeg maradt le:)
Örülök a blognak és a Digisportos közvetítéseknek is!
Kicsit más de tenisszel kapcsolatos kérdés:Kb.1 éve? nem jelent meg a magyar Tenisz Magazin. Az egyetlen magyarnyelvű,jó színvonalú,tartalmas újság volt, az írásaidat mindig élvezettel olvastam.Tudsz arról vmit,hogy mi történt a lappal, megjelenik még vmikor?
Köszi előre is a választ!

Topor 2011.03.21. 10:52:48

Ragyogó napot! Sajnos, vagy szerencsére nagyon sokan kérdeznek a Tenisz Magazinról, igen, mi is imádtuk, és próbáltuk számról-számra közelebb hoznia a nemzetközi sztenderdhez. Sajnos azonban a recesszió minket sem kímélt, a nyomtatott sajtó amúgy is komoly térvesztést él át, egyszerűen nem maradt forrás a lap kiadásához. De nem adjuk fel, és én ezért hoztam most létre ezt a blogot, ami, ki tudja, tán egy nem is olyan távoli napon szép, tetszetős újsággá változik :-)

fedforever 2011.03.21. 12:26:15

Kedves Csaba!
Gondoltam,h anyagi okai vannak a lap eltünésének:(
Drukkolok ,hogy minél előbb sikerüljön /szólj,mikor jelenik meg és én máris előfizetek/,addig is írj sokat a blogra!

Safi0007 2011.03.21. 20:16:20

Magam is nagyon örülök, hogy végre van egy kakukktojás a tenisz cirkuszi világában, aki nem más, mint Novak Đokovic. Mivel én a valamikori Jugoszláviából származom, számomra külön kötődés az ő játéka. Velem még Szeles Mónika szerettette meg ezt a csodás játékot és neki is tudtam tiszta szívből szurkolni. Sajnos őt karrierje csúcsán, orvul hátba szúrták, ezért nem lett minden idők legnagyobb női teniszezőnője. Most attól tartok, ez nehogy megismétlődjön Novakkal is. Mi lehet az ő titka? Hogy ezt megfejthessék a magyarországi tenisz szeretők, meg kell, hogy ismerjék a szerb (balkáni) mentalitás lényegét. Ami nem egy egyszerű feladat. Nekem is kellett hozzá harmincnyolc év, amit köztük éltem, hogy ma világos legyen számomra az a furcsa ellentmondás, hogy Nole akkor is nyer, amikor veszít. Ő így áll ki minden mérkőzésére, minden csatába ezzel a fegyverrel(lelki és erkölcsi tartással) vonul ki, mint valamikor a lovagok tették ezt. Nála legfontosabb kérdés a moralitás. Nem tudja elvakítani semmilyen fogyasztói szemfényvesztés. Abból is csak lazán bulit rendez, mosolyog az egész ökörségen, rongyrázáson, a körítésen, míg mélyen legbelül, bízva önmagában, tudja, ő már győztes. Ezt külön meg lehet figyelni, én már öt éve teszem, hogy bárki ellen játszik, ő mindig megtapsolja az ellenfele rendkívüli teljesítményét és elismeri, tiszteli annak tudását. Vele szemben ezt a többiek, tisztelet a ritka kivételnek, szinte soha sem teszik. Ő az a személy, akit nem szívesen látnak a trónon, még ha ezt igyekeznek kellően elkendőzni, mert zavarja a számításokat. Ő ezt tudja és mosolyog rajtuk. Külön erőt és motivációt merít ebből is és meg sem áll addig, amíg tisztességesen el nem ver mindenkit, hogy utána leüljön egy székre, mint azt tegnap este is tette, és elmélázzon azon, vajon most hogy érzik magukat a tornatulajdonosok, versenyigazgatók. Viszonya Nadallal őszinte, még Federer sunyi a témában. De rajta még igazítani fog. Lesz még Ludas Matyi szindróma, amíg a leckét meg nem tanulja Roger. Mirka ezt már sejti, mert ő is jól ismeri a szerb mentalitást. A lecke még csak most fog kezdődni. A fontosabb része. Eddig ez csak bevezető volt. Ha nem lesz váratlan "hátba szúrás", akkor egy jó darabig komoly fejtörést fog okozni ez a rettentően intelligens és korát meghazudtolóan bölcs fiatalember. Ne felejtsék el, ő akkor is nyer/t, ha veszít/tett. Ez a titok.

Safi0007 2011.03.21. 20:32:36

Csaba, most, hogy újra elolvastam fenti gondolataid, nem egyezem egy részével. Főleg, ami Federerrel kapcsolatos. Nos, Federer az elődöntőben úgy küzdött, mint még "soha" életében. Őt ez a helyzet sokkal jobban zavarja, mint az előző. Már azt a békát sem nyelte le egykönnyen, hogy leszorult a trónról, most meg jön egy balkanac, aki veri mint, paraszt az ökrét, már harmadszor sorban, és le sem akar állni? Nos, ez Federert rettenetesen dühíti. Csak ravaszul az álarc mögé rejti. Ki ellen játszva tört Federer ütőt az életében először és nyilvánosan? Itt Csaba még nagyon kemény küzdelem lesz, persze Nole nem véletlenül passzolta most Rogert Nadalnak, pofozza ő a salakos szezonban. Majd a döntőben ő meg elveri azt, aki megérdemli. Nagyon okos gyerek ez a Novak. Sokkal okosabb, mint azt a világ nagy része sejtené. De ki fog hamarosan derülni minden. Még az idén.

Topor 2011.03.21. 20:57:37

@Safi0007: Kedves Safi! Nagyon örülök a véleménynek és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy mindenben igazam lenne, sőt! Ezek gondolatok, melyeket éppen azért osztok meg Veletek, hogy tágítsuk egymás világát. Éppen ezért nagyra becsülöm a véleményedet, s tudod mit? Kívánom, hogy Neked legyen igazad :-)

Safi0007 2011.03.21. 21:29:29

Igazi Szókratész/i hozzáállás, a párbeszéd alapja. Egyikünk sem tudja az igazat, de keressük azt közösen, mint ők a pályán, és Monte Carlo után már mindketten okosabbak leszünk.

fedforever 2011.03.22. 10:24:19

@Safi0007: érdekes amit írsz,de azt gondolom,hogy elhinni,nem PR szakemberek által jól kitalált,évek munkájával felépített Novak-kép amit látsz,naivitás.
Mint azt gondolni, az ütő és ruhaváltás azért történt,mert az új szebb és jobb.
Vagy az USO-n,mikor Novak emlékezetes cirkusza Robredo és Roddick ellen azt vonta maga után hogy ahányszor pályára lépett 10.000 amerikai fütyülte ki-következő évben minden be lett vetve Tod Martintól Big Mac-ig,hogy a szimpátiát visszaszerezzék.
Novák-Rafa "őszinte" barátságáról csak annyit, ugyanaz a sajtósuk.
Egy olyan sportban, ahol ennyi pénz mozog, a pénz az úr...

Safi0007 2011.03.22. 15:44:17

Csabám,
Természetesen PR szakemberek is dolgoznak Novak imázsán, de hidd el nekem, köztük éltem és élek ma is, ebben mindig benne a balkáni és szerb agyafúrtság, csavar, amit a fogyasztói társadalom törvényszerűségei által diktált elvárások figyelembe vételével modifikálnak, és úgy, hogy az neki feleljen meg. Ha neked vagy nekem lesz egyszer alkalmunk Novakkal őszintén elbeszélgetni, hogy a lényegre is rákérdezhetünk, akkor látni fogod magad is, hogy neki itt utcahossz fórja van a többiek előtt. Ő maga kreálja a lényeget, mert jól átlátja azt, okos, nagyon okos srác, és még a pénz témát is figyelembe veszi. Persze, hogy nagy úr a pénz, de nem elég nagy az ő esetében. Az ütő és egyéb szponzorváltás okai lehettek anyagiak, sőt, bizonyára azok is voltak, de éppen ez is azt igazolja, hogy ő még ezt is megmerte lépni, főleg az ütőt illetőleg, amikor a szakma egyértelmű őrültségnek könyvelte el. Szeretnék én Novakról egy könyvet írni, ha van kedved, írjuk meg közösen. Te a szakmát vesézed ki, én meg a balkáni sajátosságokat. Jó könyv lesz...

Szaszuska 2011.03.22. 17:38:38

Én nem a bejegyzéshez szólnék, bár az tetszett amikor Nadal veresége után azt mondtad, hogy reméled most nem fogja valami sérülésre...
Delpo kapcsán elejtettél egy megjegyzést, hogy nem csak a csuklósérülése hanem valami más is történt és később elmondod. Nem tudom megtörtént-e, nem néztem az összes adást, de nagyon kíváncsi vagyok:-)
Megosztanád az infót?

Topor 2011.03.22. 18:15:38

Delpo nagyon komoly depresszióval küszködött az US Open megnyerése után, sőt, ez kiegészült egy pánikbetegséggel, nem mert még kimenni sem a lakásából. Valószínűleg ezért tartott olyan sokáig egy csuklósérülés regenerálódása is. Remélem, végre kilábal, nagy szükség lenne rá, hogy kiegyensúlyozza az erőviszonyokat.

Szaszuska 2011.03.22. 19:20:51

@Topor: A depresszióról én is hallottam, de a pánikbetegség... ez komoly? Amúgy azon, hogy 21évesen véget ér a teniszkarrierje nem csodálkoznék, ha nem bírja feldolgozni fejben. Nem tudhatom, csak találgatok, de 2009-ben szinte végig a csuklójával vacakoltak és mire kiderült, hogy műteni kell már 2010 májusában, addigra csoda, hogy nem bolondult meg:-(
Pedig Delpo mentálisan az egyik legerősebb játékosnak számít.
Kösz az információt és olvasom tovább a blogod.:-)
süti beállítások módosítása