HTML

Anyone4tennis?

Te is teniszbolond vagy? Érdekelnek a hírek, érdekességek egy kicsit más szemszögből? Szeretnéd, ha véleményed bekerülne a teniszközvetítésekbe, vagy a blog tartalmába? Csatlakozz, olvass, szólj hozzá!

Friss topikok

  • Sztrego: Amít Nadalról írsz Csaba, sajnos igaznak tűnik, valóban maga alatt volt a díjátadón. Nem szokott í... (2011.07.22. 17:10) Szilánkok
  • samucsek: @laciii79: Persze, ezzel egyetértek. Olyanok mintha a The Muppet Show-ból jöttek volna :-) (2011.07.06. 13:30) Nem, nem és nem!
  • Keltafan: Hát, nem hinném, hogy olyan marhára unalmas lenne egy 2008-ashoz hasonló Fedal-döntő. Életem legn... (2011.06.29. 04:34) Az a szép zöld gyep
  • darage1: Bocs Csaba, de Gonza '80-as születésű, azaz éppencsak belépett a harmadik ikszbe (már ha jól értel... (2011.06.24. 23:17) Megáll(t) az idő
  • discretio: Aki bölcs, az addig játszik ameddig élvezi a játékot . Függetlenül attól, hogy éppen hányadik a li... (2011.05.16. 16:40) Mikor lesz a most?

Linkblog

2011.04.02. 23:28 Topor

A legenda evolúciója

Számtalanszor halljuk, olvassuk, mondjuk, könnyedén, magától értetődően, evidenciaként: LEGENDA

Mintha egyértelmű lenne, hogy az eredmények az idő múltával legendává nemesítik azt, aki elérte őket. Mintha lenne egy képlet, ami alapján egyértelműsíthető lenne, ki az, és ki nem? Pedig legenda sokféleképpen válhat valakiből, s mivel ez egy teniszblog, értelemszerűen most teniszezőről beszélek.

A cikk alanya Roger Federer mégsem róla írok, de valahol mégis. A tizenhatszoros Grand Slam győztes Federert már most, aktív karrierje során gyakran illetjük a jelzővel, pedig ez most még indokolatlan, hovatovább méltatlan. Mire is gondolok?

Rod Laver kétszer, két korban is véghezvitte a naptári Grand Slamet, vagyis egyazon évben megnyerte mind a négy nagy tornát. Egyszer amatőrként, majd, hét szűk esztendő után immár profiként. Fénykorában érinthetetlen volt, dominálta korát, mely hemzsegett a kiemelkedő játékosoktól. Legenda azonban csak akkor vált belőle, amikor kiderült, senki sem képes utána csinálni. Harminchat évesen is komoly játékerőt képviselt, korának legjobbjait rendszeresen legyőzte, huszonhárom évig volt a legszűkebb elit tagja.

Björn Borg tinisztárként robbant be az élvonalba. A kor szellemével tökéletesen szembement, nem röptézett, nem támadott, nem őrjöngött, csak tette a dolgát csendben, szépen, szerényen. Abban a korban ettől vált lázadóvá. Tömegek imádták hisztérikusan, ám a tenisz első popsztárja mégsem akkor vált legendává, amikor még aktív játékosként szállította a lélegzetelállító sorozatokat. Meg kellett történnie az elképzelhetetlennek, elég volt néhány vereség a trónkövetelő McEnroe-tól, hogy Borg huszonöt évesen szögre akassza az ütőt.

Jimmy Connorsnak harminckilenc évesen, New Yorkban a pályán sikerült legendává válnia minden idők legidősebb (bocsánat, Ken Rosewall szintén ennyi idősen kapott ki tizenhét évvel korábban ….kitől is? Naná, hogy Jimbo-tól) Grand Slam elődöntőseként, a világranglista 936-ik helyéről.  John McEnroe nem bírta a csúcson abbahagyni, karrierje utolsó éveiben rendre kikapott olyanoktól , akik ellen pár évvel azelőtt az ütőjét is elég lett volna kiküldenie a pályára. Mégis, kellett az az 1992-es wimbledoni torna, ahol immár harminchárom évesen egészen az elődöntőig menetelt, hogy átadja a stafétát egy másik legendának, Agassinak. Pete Samprasnak nem volt elég tizennégy Grand Slam trófea, vagy hét wimbeldoni győzelem, hogy legendává váljon, kellett hozzá az utolsó nagy dobás 2002-ben az US Openen. Neki volt ereje ahhoz, hogy akkor, a csúcsra visszakapaszkodva abbahagyja. Agassinak nem volt, játszott, míg lépni bírt, ha kellett a padlón aludt, mert háta már nem bírta az ágyat, kortizon injekciókon élt és éjszakánként üvöltött a fájdalomtól. És ne feledjük, egyszer ő már eltűnt a süllyesztőben, ahonnan Challenger tornákon indulva ért fel az Olümposzra, ahol még harmincon túl is ott trónolt.

Mit is akartam mindezzel mondani? Leginkább azt, hogy minden egyes legendás játékos csak az után vált, válhatott azzá, hogy az utókornak lehetősége lett értékelni mindazt, amit elért. Evolúciós történetük különbözik, ám minden esetben van egy pont, amely a sport történelemkönyvének oldalára hulló vízcseppként nagyítja fel előttünk a tettek értékét. Egy kései, nem várt siker, egy megdönthetetlen rekord, egy drámai visszavonulás, vagy egy felejthetetlen mérkőzés.

Federert most legendának nevezni nem más, mint elvenni tőle az esélyt, hogy maga döntse el, mikortól szeretne azzá válni. Most jön az a korszak, amikor egyre gyakrabban fog kikapni, nemcsak Nadaltól és Djokovicstól, de másoktól is. Törvényszerű, hogy meglesz a nagy dobás. Már most legenda? Szerintem várjunk még vele egy kicsit.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://anyone4tennis.blog.hu/api/trackback/id/tr312794971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fedforever 2011.04.03. 09:35:47

Picit vitatkoznék csak.A legenda szerintem úgy születik, hogy valaki aktív pályafutása során vmi olyat csinál, amit őelőtte még soha senki.És a legenda nem szűnik meg attól legenda lenni,hogy esetleg később vki megismétli ugyanazt vagy még nála is nagyobb tettet hajt végre.Borg sem attól legenda,hogy 25 évesen szögre akasztotta az ütőt,Sampras sem lett kevésbé legenda attól,hogy utána jött vki aki megismételte,vagy túl is szárnyalta az ő legendás eredményeit.Szerintem aki aktív korában nem legenda bármilyen sportban,pályafutását befejezve sem lesz az.A befejezés módja sem tesz legendává senkit.
A bibi a szóban van-a legenda vmi távoli ,múltban történt dologra utal, de nem ez az egyetlen szó amit nem az eredeti jelentésének megfelelően használunk.
Ha már Roger az apropó-szerintem ő legenda, és akkor is az lesz,ha innentől kezdve semmit sem nyer és esetleg mindenhol kikap az első körben.

laciii79 2011.04.03. 10:13:12

Jellemző a korunkra, hogy sietünk, rohanunk és hogy szeretjük a nagy szavakat. Idejekorán kezdünk el nevezni valakit minden idők legjobbjának, a GOAT-nak vagy akár legendának.
Federert én leginkább "az ösztönös zseni" jelzővel szeretem illetni, legendának viszont csak visszavonulása után fogom nevezni.
@fedforever: És igazad van, ő már mindenképpen legenda lesz, akkor is, ah innentől kezdve nem nyer semmit sem.
Csaba! Várom a törvényszerű nagy dobást! :-)

fedforever 2011.04.03. 11:28:49

@laciii79: Ösztönös zseni az Safin,Federer a zseniális képességeit hihetetlen profizmussal és céltudatossággal ötvözte, ezért lett ilyen eredményes.

laciii79 2011.04.03. 12:52:12

@fedforever: Oké, igazad van: ösztönös + tudatos.
Safin-ból tényleg hiányzott a profi, tudatos hozzáállás.
süti beállítások módosítása