HTML

Anyone4tennis?

Te is teniszbolond vagy? Érdekelnek a hírek, érdekességek egy kicsit más szemszögből? Szeretnéd, ha véleményed bekerülne a teniszközvetítésekbe, vagy a blog tartalmába? Csatlakozz, olvass, szólj hozzá!

Friss topikok

  • Sztrego: Amít Nadalról írsz Csaba, sajnos igaznak tűnik, valóban maga alatt volt a díjátadón. Nem szokott í... (2011.07.22. 17:10) Szilánkok
  • samucsek: @laciii79: Persze, ezzel egyetértek. Olyanok mintha a The Muppet Show-ból jöttek volna :-) (2011.07.06. 13:30) Nem, nem és nem!
  • Keltafan: Hát, nem hinném, hogy olyan marhára unalmas lenne egy 2008-ashoz hasonló Fedal-döntő. Életem legn... (2011.06.29. 04:34) Az a szép zöld gyep
  • darage1: Bocs Csaba, de Gonza '80-as születésű, azaz éppencsak belépett a harmadik ikszbe (már ha jól értel... (2011.06.24. 23:17) Megáll(t) az idő
  • discretio: Aki bölcs, az addig játszik ameddig élvezi a játékot . Függetlenül attól, hogy éppen hányadik a li... (2011.05.16. 16:40) Mikor lesz a most?

Linkblog

2011.03.21. 20:30 Topor

A diadal háttere

Nem szeretek más tollával ékeskedni, de ez az olvasói levél annyira érdekes, és értékes, hogy úgy érzem, kötelességem megosztani mindenkivel. Ja, majdnem elfelejtettem: Köszönöm!

"Magam is nagyon örülök, hogy végre van egy kakukktojás a tenisz cirkuszi világában, aki nem más, mint Novak Đokovic. Mivel én a valamikori Jugoszláviából származom, számomra külön kötődés az ő játéka. Velem még Szeles Mónika szerettette meg ezt a csodás játékot és neki is tudtam tiszta szívből szurkolni. Sajnos őt karrierje csúcsán, orvul hátba szúrták, ezért nem lett minden idők legnagyobb női teniszezőnője. Most attól tartok, ez nehogy megismétlődjön Novakkal is. Mi lehet az ő titka? Hogy ezt megfejthessék a magyarországi tenisz szeretők, meg kell, hogy ismerjék a szerb (balkáni) mentalitás lényegét. Ami nem egy egyszerű feladat. Nekem is kellett hozzá harmincnyolc év, amit köztük éltem, hogy ma világos legyen számomra az a furcsa ellentmondás, hogy Nole akkor is nyer, amikor veszít. Ő így áll ki minden mérkőzésére, minden csatába ezzel a fegyverrel(lelki és erkölcsi tartással) vonul ki, mint valami  kor a lovagok tették ezt. Nála legfontosabb kérdés a moralitás. Nem tudja elvakítani semmilyen fogyasztói szemfényvesztés. Abból is csak lazán bulit rendez, mosolyog az egész ökörségen, rongyrázáson, a körítésen, míg mélyen legbelül, bízva önmagában, tudja, ő már győztes. Ezt külön meg lehet figyelni, én már öt éve teszem, hogy bárki ellen játszik, ő mindig megtapsolja az ellenfele rendkívüli teljesítményét és elismeri, tiszteli annak tudását. Vele szemben ezt a többiek, tisztelet a ritka kivételnek, szinte soha sem teszik. Ő az a személy, akit nem szívesen látnak a trónon, még ha ezt igyekeznek kellően elkendőzni, mert zavarja a számításokat. Ő ezt tudja és mosolyog rajtuk. Külön erőt és motivációt merít ebből is és meg sem áll addig, amíg tisztességesen el nem ver mindenkit, hogy utána leüljön egy székre, mint azt tegnap este is tette, és elmélázzon azon, vajon most hogy érzik magukat a tornat  ulajdonosok, versenyigazgatók. Viszonya Nadallal őszinte, még Federer sunyi a témában. De rajta még igazítani fog. Lesz még Ludas Matyi szindróma, amíg a leckét meg nem tanulja Roger. Mirka ezt már sejti, mert ő is jól ismeri a szerb mentalitást. A lecke még csak most fog kezdődni. A fontosabb része. Eddig ez csak bevezető volt. Ha nem lesz váratlan "hátba szúrás", akkor egy jó darabig komoly fejtörést fog okozni ez a rettentően intelligens és korát meghazudtolóan bölcs fiatalember. Ne felejtsék el, ő akkor is nyer/t, ha veszít/tett. Ez a titok."

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://anyone4tennis.blog.hu/api/trackback/id/tr612760227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

discretio 2011.03.21. 21:49:21

"Nem tudja elvakítani semmilyen fogyasztói szemfényvesztés. ..."

Akkor ezek szerint Djoko nem népnyúzó bankos performancokban , meg fütyidomborítos gatyóreklámokban fog szerepelni, mint Rog és nadal, hanem csetnik fegyverkereskedők géppisztolyos promóiban ?

Sztármedve 2011.03.21. 21:58:34

Üdv!
Nah ez a baj a mi kis nemzetünkkel.
Míg Djoko erőt merít a kudarcokból,addig minket 1 csapás is évtizedekre visszavet.

Sztármedve 2011.03.21. 22:18:28

Még vmi... Novákban leginkább a már előttem említett meccs közbeni dicséretét becsülöm. Nemcsak nála,bárkinél ha látom,h elismeri az ellenfelet,mindig jóérzés tölt el.

Én mostanság döbbenetet látok az ellenfelek szemében,nem hiszik,h ennyire jó. Elkönyvelték őt egy 1 gs-es játékosnak,most pedig nem tudnak mit kezdeni a helyzettel a társak.
Én, a magam részéről úgy gondolom,h azért dominál az ellenfelei ellen,mert egész egyszerűen OKOSABB náluk.
Szellemben föléjük nőtt,ami egy fokozatos érés következménye.
Régebben ügyes volt,majd mentálisan lett egyre jobb és jobb.
Megszerezte a rutint,amivel a kiélezett helyzeteket különösebb izgalom nélkül kezeli. Most már szellemben is elért egy olyan szintre,h Federer és most már Nadal is érthetetlenül áll a dolog előtt.
Keresik a HATÁSOS választ rá,de nem lelik. Úgy gondolom,h tartósan Federer már nem is fogja megtalálni,ám Nadalnak jó esélye van rá. Ugyanis ő a legkitartóbb ember ,akit "ismerek",vmit ő mögötte áll az én véleményem szerint a mezőny legjobb,legokosabb edzője...
Alig várom Miamit!!!!

évuka 2011.03.22. 23:08:04

Miért olyan érdekes és értékes Safi levele?
Szerintem kissé naív elképzelései vannak Djokovicról, különösen a "fogyasztói szemfényvesztés" tekintetében, gondolok itt üzleti vállalkozásainak sokaságára. Annak sem tulajdonítok semmilyen jelentőséget, hogy valaki "megtapsolja"-e vagy sem ellenfele teljesítményét, a valódi elismerés és tisztelet nem ez. Ami a moralitást illeti: élénken emlékszem kitünő szinészi teljesítményeire, nagy haldoklásaira és feltámadásaira. Nagyon jólértesült Safi, mert tudja, hogy Nadallal igaz barátok, bezzeg Federer, az s u n y i. És majd a szerb megtanítja őt kesztyűbe dudálni! Épp itt az ideje: (a 23 éves) Djoko megmutatja (a közel 30 éves) Fednek, hogy ki az úr a háznál. Egyébként is, mi az a vacak 16 GS? Majd megmutatják, mi az igazi szerb mentalitás.
Attól tartok, már tudjuk, ismerjük -olyan szerényen melldöngetős.

laciii79 2011.03.22. 23:55:12

@évuka: A számból vetted ki a szót. Hasonló dolgokon töprengtem én is...
A moralitás szót olvasva kicsit összehúztam a szemöldököm és nekem is eszembe jutott néhány Oscar jeölést érő Djokovic alakítás a pályán, amikkel bekergette az ellenfelet a málnásba és nyilvánvalóan nem tenisztudásával akarta legyőzni a őket.
Vagy, ami még jobb volt, sokszor adott fel olyan helyzetben meccseket, amiket 10-ből 9-en végigjátszottak volna, gyaníthatóan azért, hogy csökkentsék az ellenfél örömét, amihez az ő legyőzésével juthattak volna.
A taps mellett ezek is fontos momentumok ám Djokovic pályafutásában. Üsse kő, lemondtam volna néhány tapsról, amennyiben sportszerűen végigjátszik jó néhány meccset.
Egyébként azt se gondoljuk, hogy akkor a szerb most már így fog játszani egész életében. Emlékszem, láttam Hewitt-ot, Federer-t, Nadalt is úgy játszani, hogy azt hittem ennél jobban nem lehet és legyőzhetetlenek lesznek hosszú ideig, és általában közbeszólt valami...
Eggyel magasabb szintre lépett, ez tény, nagy bajnok lesz, ez majdnem biztos, de én több pénzt tennék arra, hogy az idei 3 hátralévő GS-t 3 különböző játékos nyeri, mint, hogy Djokovic nyerjen mondjuk kettőt közülük....
(Azt gondolom, hogy a Nadal - Federer - Djokovic - Del Potro négyesből nyernek hárman egyet-egyet, valakinek pedig nem jut) De ez már messzire vezet, és túl sok alapja nincs. :-)

évuka 2011.03.23. 08:13:21

@laciii79: Örülök, hogy egyetértünk. Nem látok a jövőbe, hiszen még azt sem tudom, hogy mi lesz a következő percben, de emberi számítás szerint a jövőben jobban megoszlanak majd a GS-győzelmek. Minden bizonnyal szép pálya és nagy lehetőségek állnak a fiatalok előtt.
süti beállítások módosítása